uk1.jpgUkay-Ukay 2022 BRGY Si-it
Ter verduidelijking, Ukay-Ukay is de verkoop van tweede hands kleding!
We zijn 2022 als stichting weer langzaam opgestart met een klein project op de Filipijnen buiten de balik bayan dozen. Dozen met hulpgoederen die met veel liefde door onze voorzitter zijn samengesteld en verzonden. Toen ik hier in juni 2020 vertrok aan het begin van de pandemie was het onzeker wanneer we door konden gaan met activiteiten op de Filipijnen. Dat we door zouden gaan stond vast maar wanneer zou afhangen van de pandemie.


Eind 2021 kregen we eindelijk weer hoop dat we op korte termijn weer naar de Filipijnen konden reizen. Op 9 maart was het dan zover en kon ik, samen met mijn vrouw Myrna afreizen naar het eiland Negros op de Filipijnen.
Zelf heb ik een klein huisje op Negros Oriëntal waar wij in het verleden wat projecten gehad hebben. Maar later gingen we naar het andere gedeelte van het Negros Occidental waar we meer projecten hebben.


Maar gezien de huidige Corona beperkingen in de Filipijnen heb ik besloten een project dichter bij huis op te starten. Mijn huis staat in BRGY Lutoban. Maar ik heb een project in de naastgelegen BRGY Si-it een project gestart. Dit heb ik gedaan om wel twee redenen. De persoon die verantwoordelijk is voor het project Novie Fe Arado Elloren, een hardwerkende Filipina met twee dochters waarvan er eentje lijdt aan Scoliose een vergroeiing aan de wervelkolom. Ze runt al een kleine sari-sari store maar moet echt uren werken om het hoofd boven water te houden. In de sari-sari store verkoopt ze eigen gemaakte garnalenpasta en wat levensmiddelen.
De BRY Si-it ligt vrij afgelegen tussen de grote plaatsen Dumaguete en Bayawan. Als mensen kleding of schoolspullen willen kopen moeten ze dus reizen. Voor ons is dat geen probleem maar op de Filipijnen een groot probleem als je in een afgelegen gebied woont. Vanmiddag was ik toevallig bij Novie om afspraken met haar te maken over het project. Ze kon haar dochter niet ophalen van school. Dus de dochter nam een hable hable ( motor waar meerdere personen op vervoerd kunnen worden) waarvoor ze wel Peso 65 moest betalen omgerekend is € 1.10 wat voor daar heel veel geld is.


Toen ik in 2020 tijdens het uitbreken van de pandemie hier een project opstartte voor het uitdelen van voedselpakketten heb ik er met geld van sponsoren zo’n 125 pakketten uit kunnen delen aan de allerarmsten hier in BRGY Lutoban. Van de giften toen had ik € 800,- over die ik nu heb gebuikt voor opstarten van het Ukay-Ukay project in BRGY Si-it. Maar uiteraard zijn meer sponsoren welkom! Insteek van mij is om een draaiende Ukay-Ukay business op te zetten voor Novie en haar twee dochters dat ze daarmee in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Voor het medische probleem van dochter Jovie zoeken we nog altijd een sponsor, dus mocht u zich geroepen voelen hulp is altijd welkom. En let wel een gift via stichting Lutoban is aftrekbaar van de belasting omdat wij een ANBI (algemeen nut beogende instelling) zijn. Wilt U Jovie steunen vermeld dan bij uw gift Jovie. Ik heb inmiddels een brace voor Jovie aangeschaft en dan help enorm tegen haar pijn.
Van die € 800, - heb ik nog wat geld gebruikt om haar rieten hutje wat te verstevigen en haar dak verder waterdicht te maken want ook hier heeft tyfoon “Odette” zijn sporen nagelaten
Het project is pas van start gegaan en de eerste resultaten zijn veelbelovend maar we moeten afwachten. Er is te kennen gegeven aan Novie dat ze maandelijks rapporteert aan de stichting en na een aantal maanden bekijken

uk3.jpguk4.jpguk5.jpguk2.jpg

Jos Gilsing, Bestuurslid Lutoban